Mindful leven

Mindfulness is een manier van leven. Als je ‘mindful’ bent, ben je met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je neemt de situatie zoals die is, voert geen strijd om dingen anders te maken dan ze zijn en neemt afstand van hersenspinsels. Stress en aan stress gerelateerde klachten -zoals slapeloosheid- nemen af. Je kunt je beter concentreren en makkelijker loslaten. Ontspannen wordt eenvoudiger en je geniet meer. Een levenshouding die ‘mindful’ is, hangt samen met persoonlijk welzijn. Kortom: je zit lekkerder in je vel!

 

Stel, je gaat uit eten en verheugt je erop. Terwijl je eet ben je aan het praten met je tafelgenoten en voor je het weet is het op. Eigenlijk heb je niet eens goed geproefd! Zo gaat het vaak: we zijn ons niet bewust van wat er op dit moment speelt. Dan gaat een gebeurtenis waarvan je had kunnen genieten zomaar voorbij. We zijn vaak met allerlei dingen bezig, maar niet met het huidige moment, het nu.

 

Herken je je in deze beschrijving?
Psychologenpraktijk Eersel geeft individuele begeleiding en groepstrainingen voor mindfulness. Daarmee ontwikkel je een houding waarmee je het leven neemt zoals het komt en leer je weer meer in het nu te leven.

groene_bergen_plank
man_op_gitaar

Meer informatie

Mindfulness bij Psychologenpraktijk Eersel is geschikt voor iedereen die meer kwaliteit van leven wil. Je hoeft geen (ernstige) klachten te ervaren om er baat bij te hebben. Iedereen die veel piekert, moeite heeft met loslaten, het moeilijk vindt om tijd te nemen voor zichzelf of hoge eisen stelt aan zichzelf kan zich bekwamen in mindfulness bij onze praktijk.

 

Sommige mensen hebben cognitieve therapie gehad, maar zeggen daarna: ‘ik weet dat mijn gedachten niet reëel zijn, maar toch blijf ik het zo voelen’, anderen hebben last van een milde angststoornis die zich moeilijk laat behandelen: ook zij kunnen baat hebben bij mindfulness. Ook voor mensen die een of meerdere depressies gehad hebben, chronische pijn ervaren of slaapproblemen hebben kan een mindful bestaan uitkomst bieden. Het werkt vaak beter dan antidepressiva. Meditatie-ervaring is niet nodig.

 

Individueel

Minder irritaties, minder moeten, niet meer piekeren over het verleden. Je minder zorgen maken over de toekomst en minder angsten ervaren. Het scheelt een hoop energie als je het leven neemt zoals het komt en niet voortdurend streeft naar meer of beter. Wil je graag individueel aan de slag met mindfulness? Neem contact op met Psychologenpraktijk Eersel.

 

Groepsprogramma

De training Mindfulness bestaat uit acht bijeenkomsten van ongeveer twee uur.

Met een groep van maximaal 10 mensen oefen en onderzoek je jouw mogelijkheden om bewuster in het dagelijks leven te staan. Geleide meditaties, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken zijn onderdeel van het programma en er wordt gewerkt volgens de MBCT-traditie.

 

Iedere week krijg je oefeningen mee naar huis; cd’s met instructies en oefeningen die je thuis en op je werk kunt toepassen. Je oefent ongeveer een half uur tot drie kwartier per dag.

 

Vergelijk het met piano spelen. Dat leer je ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks oefenen ontwikkel en verfijn je die vaardigheid. Zo is het ook met bewust en in aandacht leven: dagelijkse training is nodig.

 

Tijdens de bijeenkomsten kijken we terug op je oefeningen en de zaken die je daarin tegenkwam. Je wisselt ervaringen uit met andere deelnemers. De nadruk ligt op oefenen; het is immers geen praatgroep. Samen onderzoeken we welke trainingspraktijk jou het best past.

Agenda

Voorlopig begint er geen nieuwe training in Eersel.

De training in Nuenen (met eveneens Annemarie Vaarkamp als trainer) begint in september 2016. Zie voor meer informatie daarover: www.de-binnenkamer.nl/

Ook bij Specto Psychologenpraktijk in Eersel (specto-psycholoog.nl) begint in september een training.

 

 

Kosten

De kosten voor deze 8 weken training bedragen € 300,-, inclusief cd’s en schriftelijk materiaal. De zorgverzekering vergoedt deze kosten niet. Mocht je verwezen zijn door de praktijkondersteuner bij de huisarts dan wordt de training wel vergoed, nadat je eerst je jaarlijkse eigen risico hebt opgemaakt (385 euro).

Aanmelden of meer informatie?
vrouw_in_veld